Meddelare: Pål Andersson  År: 1910

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Gim

Borta på finnskogarna bodde en gubbe av finnsläkt. Han sades vara trollkarl, men eljest så var han mycket skicklig att kastrera hästar och andra kräk. Nu var det en gubbe i Hångsta, som hade honom hem till sig att snöpa en häst. Det fanns starkvaror i huset och finngubben var hågad på sånt. Han tog till att dricka kask flera dagar å rad. Blev så Hångstagubben arg till sist och sade, att han inte kallat dit honom för att supa utan för att snöpa hästen. Han ville få det gjort någon gång. - Finngubben raglade iväg ut. Om en stund kom han tillbaka med "knapparna" ur hästen, kastade dem framför gubben och sade: "Är du nöjd nu?" - Det brukar eljest behövas manskap, då sån´t skall göras. Han kunde nog helst lite.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.