Meddelare: Sven Olsson-Åkerman  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Nordanede

Det var en i Torp, som hette Björk, och han var då en riktig maskin. I Sundsvall tog han sig för en gång att visa dem, att han kunde krypa genom en stock. De tyckte också, att han for rätt in i stocken. Men så kom en flicka gåendes med en hop porslin i en korg. "Vad står ni och tittar efter?" sade hon. "Ser ni inte att han kryper ovanpå stocken!" Han hade inte vänt synen på henne. "Se efter, vad du har i korgen!" sade B. Då tyckte flickan, att den var full med ormar. Hon kastade ifrån sig korgen, och så tog hon upp kjolarna ända under armarna, för hon tyckte, att hon kommit ut i en djup ström. Han hade vänt synen på henne också.

I stan gjorde han så många spratt, att de tog honom och skulle sätta honom på häktet. Detta hade de på en övervåning, och de fick släpa på karlen, så att de höll på bli alldeles ursinniga. Då de kom upp, fick de se, att det var en träklabb, de arbetet med. B. stod nere i förstugan och skrattade åt dem. De hade inga händer med honom utan måste låta honom gå.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trolldom och magi I. Vända synen.