Meddelare: Per Ersson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Hjeltanstorp

Nere i Helsingland skulle det finnas en trollkarl, som var alldeles omöjlig. Han exercerade vid gardet i Stockholm och gjorde då en hop spektakel. Han kunde förvandla sig, så att det såg ut, som om en hund eller ett annat djur gick i ledet. De försökte ge honom prygel, men det hjälpte ej, ty karlen vände synen på dem, så att de stod och runddängde en strepa, ett träd eller något annat i stället för honom. Så hittade de på, att de skulle sätta honom på trämärren, ett straffredskap, som de begagnade åt dem, som ej gick få bukt på eljest. John, han satte sig upp och i detsamma tyckte de andra, att det blev liv i trämärren, och karlen red ut på den och exercerade med de andra. På den tiden brukade bönderna i Stockholmstrakten bränna brännvin och smuggla in i staden. Polisen hade länge misstänkt en dylik en för denna hantering, och en dag tog de honom, då han kom med två stora kaggar. Poliserna satte sig upp på lasset, och det bar iväg mot poliskontoret. Den där soldaten var närvarande och tyckte synd om bonden och beslöt hjälpa honom. Bäst det var, öppnade sig hästen baktill, och lasset började ge sig iväg in i djuret. Poliserna hade inte lust fara in i hästmagen, och de bad därför bonden att han för Guds skull skulle ta sitt lass och fara, och det lät han ej säga två gånger. Till sist blev trollkarlen bortkörd från regementet. De följde honom ända till tullen och såg honom ge sig iväg. - Under tiden satt han och söp på en krog och betalade med träspånor, som han lät se ut som pengar.

Ur hammarstedtska arkivet. Trolldom och magi I. Vända synen.