Uppteckning nummer NM-KHA0366

Meddelare: Kyrkvaktare Axel Andersson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Torp

Det är ej länge sedan ett par personer vidtalade mig, att de skulle få spikar, som jag hittar vid grävningen i kyrkogården. De skulle använda dem att fördriva vägglöss med. Likaledes var det en, som för ej länge sedan bad mig skaffa honom en nål, som suttit i en gammal liksvepning. Han skulle ha den, då han spelade kort. Han trodde, att alla pengarna på bordet skulle må komma till honom, om han satte den där nålen framför sig i bordet. Han var ej gammal.

Många är det, som bett få taga vara på spinvejän från klockaxlarna. Den skall vara bra att smörja bara med, då de ha vis.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trolldom och magi I.