Meddelare: Sigrid Kajsa Olovsdotter  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Munkbyn

Det har varit med tomten nästan som med baran, fast de inte kunnat göra den, men de har hyllat den, och det har synts stor skillnad på hästar, som tomten tyckt om och som han hatat.

På ett ställe hade de tomten i stallet, och där stod hästarna så skinande och välmående. Så lade sig drängen en gång på lur för att se, huru tomten betedde sig. Då det blev kväll, kom han in, såg efter, att hästarna hade mat, ryktade och strök dem och flätade deras manar. Men så bytte bonden åt sig en ny häst. Första kvällen, den stod i stallet, var tomten nyfiken. Han sprang över krubban, synade och värderade den på alla vis både fram och bak, men han tyckte inte om nya hästen utan var så elak mot den, att bonden måste byta bort den. Den, som kom i stället, tyckte tomten om och skötte den lika väl som kamraterna. "Han har bytt bort den där stygga nu!" utropade tomten glad första kvällen.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VIII. Tomten.