Titel: Skogsrå.

Meddelare: Erik Nordin  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Kölen

Då jag var en 19-20 år vaktade jag en stor kolmila åt far min. Det drog om en hel månad, innan hon var färdig, för hon var stor värre, och, att sköta om en sådan, är minsann intet litet ansvar. Men var det inte märkvärdigt. Det var alldeles som hade någon åtagit sig att se om milan i mitt ställe och väcka mig, då någon fara var å färde. Jo, då det höll på gå på tok i milan, drömde jag alltid, att det kom in ett fruntimmer i fäbodstugan, där jag låg. Hon var så obegripligt fin, den där kvinnan - lång och ståtlig, och det fräste i klänningen på henne då hon gick där och spatserade på golvet. Från början vaknade jag, så fort hon kom in, men till sist blev jag så van med det där, att jag sov lika bra. Då tog hon till med det, att hon drog upp kjolarna ända upp under armarna och kom fram till sängen, och då blev jag så skamsen, att jag vände på mig och vaknade, för hon var så obeskrivligt fin att inte kunde jag, sotiga karlen, komma att tänka på några galenskaper. Så fort, jag på detta sätt väktes, visste jag alltid, vad klockan var slagen och skyndade till milan där det då alltid var något litet skitfel. Men, då hon en tid hållit på med att dra upp kjolarna en tid, blev jag van med det också och sov som en stock. Då tog hon en barrtvaga och skurade sig mellan benen, och, om ej detta hjälpte att få mig vaken, rubbade hon till med tvagan på näsan åt mig, och då måste jag förstås vakna, hur hårt jag än sov. Jag blev så van vid att bli väckt, att jag aldrig låg med någon agn, och det inträffade aldrig, att hon väckte mig, annat än då det var nödigt. Hade jag haft den synen bara en eller ett par gånger, hade jag trott, att det var en dröm, men, då det pågick likadant ideligen, kan jag ej tro det heller. Nej, det var nog någon jordbyggarkvinna, som jag ej hade makt att se, då jag var vaken. Fin var hon emellertid, och snäll var hon också.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen IV. Skogsväsen.