Meddelare: Inga Olsson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Rånbäck

Det var en, som talade om för mig, att också han en gång blivit utropad för trollkarl. Jo, han kom till ett fäbodställe en gång och bad få köpa litet grädde, men pigan var ogin och nekade. Gick hon så ut ett tag, och då passade han på och skar upp en stor vit tvål, han hade med sig, i tunna skivor och släppte ned i kärnan. Då flickan kom in, frågade han åter om han skulle få köpa lite fil. Nej, hon hade så lite, sade hon. "Å", mente han, "du ska nog få tillräckligt av den varan. Det ska jag vara karl för", och så gick han. - Då flickan tog till att kärna steg grädden i en hast över bräddarna. Hon öste av, men det blev snart lika galet. Hon blev alldeles rådlös och blankt omöjligt var det att få smör. Från den dagen blev Vackerberg - han hette så - utropad att vara trollkarl.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.