Titel: En spökgård

Meddelare: Skomakare Jonas Skoglund  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Ås

Det är en predikant i Gallsätter, som hetter Lundblad. Han lever än. För en tid sedan talade han om följande för mig:
Han blev en dag kallad till en gård här i Skog. Detta förvånade honom, ty folket där i gården var inte känt som religiöst. Han blev kvarbjuden att ligga där över natten, men det tyckte han sig sedan icke ha mycket att tacka för, ty han höll inte på få någon ro på natten. Så länge ljuset brann, var det tyst och stilla, med då han släckte ljuset, tog där till att skrapa och dundra som av flera personer, och han kände, huru det drog i sängkläderna. Så fort ljuset tändes blev det åter lugnt. För varje gång han släckte ljuset tog oväsendet till mycket värre än förut. Slutligen steg han på sina knän i sängen, läste fader vår och befallde sig i Guds hand. Sedan blev det lugnt. På morgonen frågade värden, om han fått vara i fred på natten, så att det tycktes som om han var medveten om att där spökade. I vilken gård detta tilldrog sig fick jag ej veta.