Titel: En spökskog

Meddelare: Skomakare Jonas Skoglund  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Ås

Skogen mellan Gallsätter och Nyland har sedan urtiden varit ansedd som en riktig spökskog. En person har där sett ett stort, vitt fruntimmer som försvunnit som en dimma. En annan såg där en huvudlös man, en tredje mötte en person som kom åkandes i en kärrstol utan hjul och häst. Slutligen var det en trollkarl från Gallsätter, Jakop Jonsson, som inte höll på slippa fram över skogen. Skaklarna föll ifrån tre gånger å rad, och hästen höll sedan inte på orka fram, fast de var bara två personer som satt på. Han släpade och drog av alla krafter. Så har folksägen och tron varit.