Meddelare: Per Ersson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Hjältanstorp

Det är många, som tror, att maran är anhanget (hamnen, anden) till människor, som på detta sätt far och plåga ovänner. En flicka här i byn, som förresten lever än, påstod, att två andra flickor for och red mara på henne om nätterna.

Så var det på ett ställe en flicka, som mycket plågades av maran t.o.m. om kvällarna, då hon var uppe. Det var alldeles som tog någon osynlig om henne och klämde henne, så att hon höll på att kvävas. Så en gång tog hon en hetvattenskopa och kastade åt det håll, där hon tyckte, att den där osynlige skulle vara.

Nästa dag fick hon höra, att en dräng blivit bränd i ansiktet på natten. Hon gick dit och då sade han, att det var han som gjort det.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen X. Mara.