Meddelare: Sigrid Kajsa Olovsdotter  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Munkbyn

Jag såg en gång en pojke, som de sade var ett bytingsbarn. Han var 8 år gammal, men såg ut i ansiktet som en 80 åring. Ingenting kunde han tala eller förstå. En del trodde, att han blivit på det där sättet, därfär att han som legat med flickan, svurit på, att han ej rådde om barnet.

Gammalt trodde de starkt på den bortbytningen. Mina föräldrar tordes väl aldrig släcka elden i stugan, förrän barnet var döpt, och till dess skulle det ha en slant och en sax när sig i vaggan, så att trollen ej skulle ha makt byta bort det.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VII.