Titel: En osynlig på kälken

Meddelare: Fabrikör Olov Lindberg  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Övered

Förr i tiden fanns här fullt med skvaltkvarnar efter ån. Nästan varje gård i byn hade sin kvarn. Här bodde då en man vid namn Nils Svedin, som nu har flyttat till Grössjö i Bjärtrå. En kväll hade han dragit ned en säck korn till sin kvarn och vände nu tillbaka med tomma kälken. Bäst det var tvärstoppade kälken, så att han inte fick den ur fläcken. Det kändes precis som om någon skulle ha hållit fast den, men ingen såg han till. Säger han så: " Nå, så åk då! " I detsamma släppte det och han kände tydligt, att någon satte sig på kälken med en duns. Så knogade han iväg uppför backen, men det var mycket tungt. Då han kom upp på landsvägen sade det bakom honom: " Tack för skjutsen! " Och strax blev kälken lätt som vanligt, han har själv talat om detta för mig, och karlen är trovärdig. Det skulle förstås vara något osynligt följe, som hängde sig på.

Samma uppt. även under rubrik: II. Näringar. E. Diverse yrken och sysselsättningar. b. ) I sågar och kvarnar.