Meddelare: Andreas Olovsson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Ollsta

Det har gått en gammal sägen, att det på Getberget skall finnas en märkvärdig källa. En gång hade en jätarpojke träffat på källan, men han visste ej, att det var något märkvärdigt med den, och inte såg den ut annorlunda än andra källor. Han stod där och slog med en käpp i vattnet, och så gick han därifrån. Om en stund fick han se, att käppen blivit försilvrad så långt upp, som den varit i vattnet, men nu var det omöjligt för honom att hitta rätt på källan, och ingen annan har lyckats finna den heller. - Det lär väl bevakas av något rå, eller kanske den också slog upp bara för tillfället. Det har talt, att det i berget skall finnas en silvergruva, som på detta sätt ville uppenbara sig.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VII. Vattenväsen.