Titel: Skaklarna ifrån

Meddelare: Hemmansägare Karin Jonsson  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Alderskog

Min morfar körde en kväll över Gallsätterskogen. Det var i början på 1840-talet. Då han kom in på skogen föll bägge skaklarna ifrån. Han satte för igen, men det var lika när. Så fort hästen rörde på sig, föll skaklarna ner. Tredje gången de föll ifrån var de t.o.m. vända, så att skenjärnen var vända upp. Då sade morfar: " Nej, tack Satan. Jag vänder inte om några skaklar åt dej. Dä är nog, att jag sätter för åt dej". Så satte han sig upp, och då bar det iväg i ett enda vilt sken ända till gästgivargården i Härrskog. Då han nu tittade efter, var skaklarna rätt vända, och de hade nog heller aldrig varit vända galet. Det var endast en synvilla som de osynliga makterna åstadkommit. Det har i alla tider varit konstigt på den där skogen.

Samma uppt. även under rubrik: I. Människan. D. Sjukdomar och deras botande. 2. ) Vidskepliga läkemedel och skydd.