Titel: Det var en gammelpiga uppe i Härjedalen på ett ställe. …..

Meddelare: Per Pettersson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Kälen

Det var en gammelpiga uppe i Härjedalen på ett ställe. Hon hade ett par kor och några getter. Så en kväll kom det en främmande ko med in i ladugården. Hon förstod strax, att den där tillhörde jordbyggarne, och hon tog därför och kastade stål över henne och satte sig att mjölka. Då fick hon höra en röst som sade: "Den där får du ej ta mer än två stävar ur, för då mjölkar du ihjäl henne". När hon hade gjort ifrån sig för kvällen, stack ett huvud in genom gödselgluggen och sade: "Byte, byte ko! Fem getter för en ko". Gammeljäntan kom ej ihåg sig bättre än hon sade ja. I detsamma kom fem av hennes getter bort. Jordbyggarkvinnan hade tagit dem. Men det märkvärdiga var, att varje morgon kom den där kvinnan och ropade: "Upp! Mina kor går i gröna loker och dina står med lortiga foter".

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiske.