Meddelare: Olov Johansson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Klöstre

På frälsarens tid bodde en kvinna, som hette Lucia. Hon hade så många barn, att hon måste ha sex nakna. När då frälsaren en gång kom till henne, gömde hon dem upp på ugnen. Frågade så frälsaren henne, var hon hade dem, då fick han se de övriga. Då förnekade hon, att hon hade flera, men frälsaren visste förstås, huru det var, och så sade han till henne: "Vill du ha dem osynliga, så nog ska du ha dem osynliga. De ska beständigt vistas i berg och backar". Från dessa sex härstammar de underjordiske, så de är av samma släkte som vi. De finns nog än idag, men de visar sig så sällan nu, för det är så stark läsning i våra dagar. Gammalt var det ju så gott som hedendom, och då gick de nästan uppenljust.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiske.