Titel: En "varning"

Meddelare: Fiskare Johan Lundgren  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Norrfällsviken

Det är en 20 år sedan. Nils Erik Berglund i Barsta skulle en kväll "gå på bögda" till Mjällom, där han hade sin fästmö, som han förresten blev gift med. Då han kom till Näsmylla, hörde han en röst inne i skogen, som sade: "Vänd om!" Han tog det för att vara några pojkar, som ville driva med honom, varför han fortsatte vidare. Men om en liten stund ropade det åter: "Vänd om!" Men han fortsatte, som han hade det. Men tredje gången ropade det strax intilll honom: "Vänd om i kväll!" Rösten hördes så allvarlig och bestämd. Nu ritade Berglund upp en tändsticka och lyste i snön åt det håll han hörde rösten. Men han kunde ingenting alls upptäcka. Då tog han och vände om hem. Detta var på lördagskvällen. På söndagsmorgonen tog han och gick till fästmön. Då han kom ut på Klocketjärnen slapp han inte fram, ty vägen var tvärt avskuren av en bäck, som rinner ned i tjärnen. Det hade varit blidväder och blivit mycket vatten i bäcken. Om han gått vägen fram på natten, skulle han alldeles säkert ha gått ned sig och kanske hade han fått sätta till livet. Rösten han hörde på natten var en "varning".