Titel: Kärrskalmarna

Meddelare: Fru Karin Nordenmark  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Norrfällsviken

Detta berättades i min ungdom hemma i Ullånger:
En bonde kom en natt körandes nergenom Mäjansbacken. Då fick han se en liten flicka dyka upp vid sidan av åkdonet. Hon lade handen på giggskalmen och hoppade så lätt bredvid nergenom backen. Hon var så fint klädd som en riktig liten fröken. Bonden förstod, att detta inte kunde vara någon riktig människovarelse och därför snärtade han till henne med piskan. I samma ögonblick försvann flickan och bägge skalmarna föll ifrån hästen på enda gång. Det tvärstannade på fläcken och karlen flög framöver stänkskärmen och frampå hästen, men ingenting gick sönder och inte skadade han sig.

Samma uppt. även under rubrik: IV. Andeväsenden. c. ) "Lucias släkte" eller de underjordiske. 3. ) Man har SETT de underjordiske eller deras kreatur och andra tillhörigheter.