Titel: Olle bror min, som nu är i Amerika…………….

Meddelare: Per Pettersson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Kälen

Olle bror min, som nu är i Amerika, var en, som väl torde kunna och ha reda på en del i hemliga vetenskaper, men han gjorde han som så många andra, att han begagnade sin kunskap till det som var ont. Därför sökte han sitt umgänge med sådana där osynliga, och dem såg han mycket. Det var hemma i Ångermanland. Han skulle gå till fäbodarna. Mötte han så ett par kvinnor, och såg strax, av vad folk de var. Han lät dem gå förbi och brydde sig inte om dem. Vände sig så en av dem om och sade: "Det käringen din bär på, ska bli en pojke", och mer sade hon inte. - Det var också en pojke, hon fick, men han levde inte länge.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen V.