Titel: En äventyrlig julkväll

Meddelare: Fiskare N. Norberg  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Sandviken

Far min var från Berg i Vibyggerå. Då han var ung inträffade en julafton, att det kom en lass-skjutsare, som körde två lass fast han var ensam. Nu var det is på vägarna och svårt att köra, varför han lejde pappa att följa med till Skog och sköta om ena hästen och lasset. Det var kväll och mörkt, då pappa gick hem. Över hela Gallsättskogen ända till Träsk-sågen hörde han någon gå sida vid sida med sig hela tiden. Han hörde så tydligt stegen och huru det gnällde i den frusna vägen, då hans följeslagare stödde sig på käppen. Men han såg ingenting till, och ingen synlig var det heller. Då han kom närmare Ullångers kyrka fick han höra en vagn komma körandes strax efter sig. Det skramlade som av ett last tomglas, och väldigt fort hördes det gå. Han steg på sidan vägen för att han ej skulle bli överskörd. Men då skjutsen kom sida vid sida med honom, blev det moltyst på en enda gång. Han stod länge och väntade få höra att hästarna skulle blåsa från sig luften åtminstone men allt var tyst. Då tänkte han: "När jag har råkat ut för så här mycket, där ingenting har varit att frukta för, huru skall det inte då bli vid kyrkan."
Och så beslöt han gå över ån för att slippa gå över kyrkvallen förbi kyrkan och alla stallarna. Då han gått några steg ut på isen, tyckte han att det var så underligt ljud i isen, varför han vände om. Då han satte foten inpå land rasade isen bakom honom ihop med precis samma ljud som han hörde på vägen, då den där skjutsen kom. Vattnet hade fallit undan i ån, så att isen inte vilade på vattnet. Hade han gått ett par steg till, så hade han antagligen drunknat. Nu mentes han tänka: "Om det är lika många onda andar på kyrkvallen som där är stallar, så skall jag ändock vägen fram." Och så gick han och blev ingenting mera ovanligt ut för.