Meddelare: Sigrid Kajsa Olovsdotter  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Munkbyn

På ett ställe hade jordbyggare sitt fähus mitt under en bondes fähus. De hade ej annat att ge sina kreatur än det, som föll ned för bondens kreatur. I gården hade de en piga, som var elak med korna, svor och domderade. Då fick jordbyggarne allt, som hon gav kreaturen. Men nu var bonden sien (en, som har förmågan att se andeväsen) och skaffade sig därför en piga, som var snäll och from. Då blev det rakt ingenting på jordbyggarkräken. Säger så gubben till jorbyggarkvinnan: "Varför har ni så magra kreatur?" - "Ska de inte vara magra, då jag inte haft annat att ge dem på halva året än en slaskvattenbytta, som vi fick på julkvällen?" svarade jordkvinnan.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.