Meddelare: Lina Norkvist  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Nybo

I våra fäbodar brukade det bliva så´n där pukskit i en vrå av stugan. Det var i början, jag var gift. För att bli fri den lärde mig Maria Eskilsson i By, att jag skulle ta vigselringen och lägga i rusan och sticka i ringens mitt med en kniv. Då skulle den, som rådde om puken få lov att komma fram, men då skulle man ej vara elak mot den utan bara tacka och göra sig vänlig och så låta den gå. Men jag tordes inte göra det där försöket. - Man får inte heller vara elak, om en tjuv blir framkallad åt en.

Ur Hammarstedtska arkivet: Övernaturliga väsen.