Titel: Det var en gubbe i Vissland, som kallades "Småbo Jöns"…………………..

Meddelare: Andreas Olovsson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Ollsta

Det var en gubbe i Vissland, som kallades "Småbo Jöns". Han hade namnet efter gårdar, som det var bruk gammalt. En gång var han på utslått och låg om nätterna i en öppen koja och hade en stockeld brinnande framför. Så en natt kom där ett troll och började rusta i elden. Gubben högg yxan i kabbarna och drog dem tillrätta igen. Då antog trollet utseendet av en höknippa och flög upp i en tall. Tog så Jöns bössan och sköt trollet, så att det ramlade ned. I stället för blod rann det en hel liten bäck av tjära ner efter tallen. I detsamma blev det en pip och jämmer av trollen runtomkring över att han skjutit "farfars farfar" och de kom och tog igen trollet sitt och fraktade bort det. Det här ska då vara sant, för min svärmor sade sig ha sett tallen, i vilken trollet blev skjutet.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen V.