Meddelare: Emma Andersson  År: 1910

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Gim

Av somliga personer kan man höra stegen eller rent ut se dem själva innan de kommer fram till gårds, och detta lär ska bero därpå, att de ha så stark tanke.

Min far hade den där egenskapen. Min mor hörde honom nästan alltid en stund innan han kom, då han varit borta. Detta blev jag aldrig ut för, men en morgon, medan jag ännu låg, hörde jag honom vara ute och hacka barr. Då jag om en stund steg upp, satt gubben vid spisen i köket och höll på göra upp eld. Han hade (just) nyss stigit opp.

Bara för ett par år sedan hörde jag tre personer komma gåendes en vintermorgon. De sopade av sig snön och öppnade förstugudörren, men de kom inte in. - Om en stund kom de i verkligheten. De var bara från granngården.

Ur Hammarstedtska arkivet. Förebud och varsel.