Titel: En, som går för sig själv

Meddelare: Hemmansägare Jonas Petter Bäckman  År: 1917

Det är bortåt en 30 år sedan. På den tiden ansågs det vara "skrömtit" hos Kristoffer Andersson i Lövberget, och fritt var det inte, utan att där var konstigt. Jag tjänade där ett år, och förkäringa min, Anna, var piga, men vi var inte gifta då. En kväll, just innan vi skulle gå och lägga oss, fick vi höra, att det kom en körare. Vi kände igen den på bjällerskramlet. Det var gårdens skjuts. Si det var på det sättet, att Kristoffer hade lejt dit en från Bergvattnet, som hette Isak Jönsson, till att timra upp en byggning, Isak hade för några dagar sedan tagit hästen och kört ner genom socknen i något ärende. Han kom nu hem. Det var vi genast på det klara med. Vi tittade ut. Det var klart månsken, så att vi bägge tydligt såg både hästen och karlen, som satt i släden. Det VAR Isak. I fullt trav kom skjutsen upp på gården. Jag gick ut för att sätta in hästen, men inte syntes där till någon körare, och där var ingen, och ingen hade kört förbi heller, ty då skulle jag ha hört den försvinna bort genom byn. Isak Jönsson kom först nästa dag. Jag kan inte förstå, vad detta kunde vara, men Anna hon trodde då fullt och fast, att det inte kunde vara någon annan än den onde själv, och hon var sedan så falit mörkrädd där.