Titel: Det är så pass, att jag minnes till………………….

Meddelare: Olov Johansson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Klöstre

Det är så pass, att jag minnes till Anders Olovsson i Gim, men det är bara som i en drömma. Den där gubben var en dag ute i skogen och såg om sina fågelstockar, och av dem hade han en väldig hop, varför han ej gick hem till natten utan lade sig att sova i ett störris. Om en stund kom där in en kvinna av de underjordiske och satte sig framför elden, och hon syntes frysa så bedrövligt, stackarn. Så födde hon ett barn, hon blev rådlös för något att bädda det i. Tog så gubben sin bosaron och skickade henne på en käpp, för han visste, att hon ej kunde ta emot ur hans hand. Hon tog och lindade in barnet i bosaronen, och så gick hon, men nere vid dörren stannade hon, neg och bockade och var så ödmjuk och sade: "Bra lycka i morgon. Bra lycka i morgon". På morgonen satt det en storfågel i varenda en av alla hans stockar. - Det där andra folket finnes nog än i dag också, och de komma att finnas, så länge världen står. De se ut precis som vi, men de ha blivit förvista och får ej visa sig bland oss, och nu förtiden är det så mycken upplysning och starkt Gudsord så att de ej har makt uppenbara sig som fordom, men nog finns de.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiske.