Uppteckning nummer NM-SHA0468

Meddelare: Gölin Beckman  År: 1908

Socken/stad: Haverö

Det var en gång en konung här i Sverige, som mycket brukade fara civil ute bland folket. Så en gång kom han på en gästgivaregård och bad att få låna en häst och rida ut i skogen ett stycke. Det fick han och en liten pojke skulle följa honom och ta hästen tillbaka. Pojken var frispråkig av sig och sade till den främmande mannen: - "Jag vill rida jag med, för Brunte rår nog med oss båda". Det fick han också, så tog pojken till att språka om prästen, fogden och länsmannen, och så till sist frågade han kungen: - "Men vet du vad jag fick för gott till frukost i dag?" - "Du har väl fått grynvälling och smörgås, kan jag tro", gissade kungen. - "Bättre upp", sade pojken. - "Så har du väl fått fläskkorv och sötost". - "Nej, bättre upp!" - "Då har du väl fått fläskpannkaka då". - "Jo, ditåt lutar det", sade pojken. Så sade kungen: - "Nu är det din tur att gissa. Kan du gissa, vem jag är?" - "Jo, ni är väl korpralen". - "Bättre upp!". - "Pojken fortfor att gissa på alla höga herrar, han hört talas om, ända upp till generalen, men för var gång sade kungen: - "Nej bättre upp!" - "Ni är väl inte självaste kungen heller", utropade pojken till sist. - "Jo, ditåt lutar det", sade kungen. Då blev pojken litet blyg ett tag, men till slut slapp det väl lös igen.

Hammarstedtska arkivet: Sägner I. Historiska sägner.