Titel: Trondhjems domkyrka skall vara byggd av ett bergtroll …..

Meddelare: Per Månsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: By

Trondhjems domkyrka skall vara byggd av ett bergtroll, som hette Fjerre. Bonden, eller vem det var, som hade trollet att bygga, hade lovat det sol och måne i lön, men de hade kommit så överens, att bonden skulle slippa betala om han kunde gissa trollets namn, innan han var färdig. - Han gick nog där i undrom, men så en dag fick han höra trollets maka sjunga inne i berget: "Sulle, lulle, liten kem i morgon kommer Fjerre hem med både sol och måne!" Just då trollet höll på sätta upp tornspiran, ropade bonden till honom: "Du sätt spira snett, Fjerre!" och då var det slut, han hade hittat på rätta namnet.

ur Hammrstedtska arkivet: Övernaturliga väsen II. Finnsägnen.