Meddelare: Karl Magnus Libeck  År: 1908

Socken/stad: Haverö

Den där prästen i Gräsmark, som band pesten, var en, som såg mer än andra. Han kunde t.o.m. då han jordfäste lik, säga, var deras själar hamnat, och han gjorde det också. Det där blev en del förbannad på att han skulle beskriva så noga och beslöt sätta honom på prov. En karl lade sig i en likkista, som ställdes i likhuset, och så bad man prästen jordfästa. - Då han kastat första skoveln, gjorde han ett litet uppehåll och tittade sig omkring. Efter andra skoveln, sade han: "Det här måste vara ett konstigt lik. Jag finner ej hans själ varesig i himmel eller helvete. Men, är det ett lik, så ska jag väl jordfästa det ordentligt". Så kastade han tredje skoveln, men då vrålade han i kistan till. "Men nu är du i helvetet ändå!" sade prästen. Då de öppnade kistan var karlen död.

Ur Hammarstedtska arkivet: Sägner III. Prästsägner.