Uppteckning nummer NM-SHA0483

Meddelare: Lina Norkvist  År: 1908

Socken/stad: Haverö

Då Bellman narrade själva drottningen att ta i "styggheta" hanses, då blev han landsförvist. Jo, hovet skulle på något nöje ut på landet. Bellman for förut och ställde iordning, där de skulle bo. Så gjorde han en "pinnlista", som hovdamerna skulle hänga upp kläderna på. Alla de där pinnarna gjorde han presis lika som "makaperren" på en karl, men ett hål lämnade han tomt, och så steg han på en stol bakom för och strack sin genom det där hålet. Då damerna kom med sina kläder, sade drottningen: "Den här pinnen tar jag för den är vackrast". Men, då hon tog i den kände hon förstås vad det var, och då blev Bellman landsförvist. Han skulle icke få vistas inom kungens rike. Men även då hittade han på råd. Han visste att kungen dagen efter skulle rida en viss väg. Bellman gick och köpte sig en gammal hästkrake fraktade den till den där vägen, slaktade den och tog ur inälvorna ur den. Så kröp han in i hästen, och, då kungen red förbi, stack han ur huvudet. "Är du här!" utropade kungen. "Har jag inte sagt, att du inte får vistas inom mitt rike?" Bellman svarade: "Är detta ers majestäts rike, så får jag väl krypa ut, och ers majestät får krypa in". Det där tyckte kungen var så bra gjort att han sade: "Du har min nåd för alla tider". Så fick Bellman komma tillbaka till hovet.

Ur Hammarstedtska arkivet: Sägner III. Personhistoriska sägner.