Meddelare: Johan Sund  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Vallsta

Det finnes goda platser i skogen, men det finnes också onda. Det ser man bäst, då man är ute i skogen och kolar. På somliga ställen får man vara riktigt vaksam och ändå brinner milan upp för en. På andra platser däremot får man ligga i godan ro och sova utan minsta bekymmer, ty man blir väckt, då något är på tok.

Jag tjänade dräng på ett ställe och skulle kola en mila till husbehov. Det var en bra plats, vi valt. Blev det något fel med milan, ropade det alltid: "Sund, Sund!". Då visste jag, att det var färdigt. Kom jag ej på benen strax, kunde det hända, att det slog i kojknuten alldeles som en timmerklubba. Väckningen uteblev aldrig. Jag fick sova alldeles trygg.

Ur Hammarstedtska arkivet. Skogsbruk.