Meddelare: Olof Larsson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Nordanede

"Varg-Jonke" i Tirsta dog för bara en tio år sedan. Han skulle vara en riktig trollkarl. En piga i gården följde honom en gång i hästskog. Ute i vilda skogen mötte de två fina herrar, som kom ridandes. De var klädda i stormhatt och manschetter. En annan gån gträffade de ett djur, som till hälvten såg ut som häst och till hälvten som människa. Flickan blev rädd, men gubben sade, att hon bara skulle stå stilla. Det var inte farligt. Sedan de träffat det där, gick Jonke direkt på hästarna. Förut hade de sökt dem i tre dagar utan resultat.

Ur Hammarstedtska arvkiet. Trollkunniga I.