Titel: En mystisk katt

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Det var bara för ett par år sedan. Vi hade just lagt oss, käringa och jag. Då fick jag se en katt hoppa ned från spisen och ränna iväg under sängen. Jag trodde, att det var vår katt, som fått se en råtta, som hon tänkt ta. Så steg jag upp och tog ljuset och lyste under sängen. Inte var där någon katt. Det fanns ingen katt alls inne i stugan. Nå, jag gick och lade mig, men andra dagen hade jag så ont i det öga, varmed jag tittat under sängen, och hela den sidan av ansiktet var uppsvälld och SÅ ond. Det stack som av kattklor. Sedan det pågått så några dagar, tog jag och lagade ihop en sats och kastade under sängen. Sen stod det inte på länge, förrän jag var alldeles bra. Det var naglar, hår, litet guld och silver, messing, tenn o.s.v. så att det var nio delar.