Uppteckning nummer NM-SHA0513

Meddelare: Märta Olsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Överturingen

Hemma i Ytterturingen finnes en tjärn, som kallas Barssjön. Mitt i den ligger en stor sten över vattnet. Den är större än något hus. Mina förfäder ha berättat, att det gått en sägen, att i en klyfta på den stenen skall förvaras en stor skatt, som skall tillhöra jordbyggare. Den kan man få se endast vissa nätter. Långt tillbaka hade någon fått se den där skatten, och den förvaras i en kittel. Det var inte bara pengar utan kärl av guld och silver, men det var ingen som dristade sig taga något därav.

Ur Hammarstedtska arkivet: Sägner II. Skattsägner.