Titel: Ett spökställe

Meddelare: Torpare Esaias Ödberg  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Vid Bastuberget i Nordmaling har det velat vara "okytt". Andersson på Bolagshandeln i Husum körde där förbi en mörk kväll. Strax på sidan vägen fick han se en stor byggning, som hade alla fönstren klart upplysta "som en lykta". Där inne hördes spel och dans. Det tycktes vara bröllop på färde. I verkligheten var där bara vilda skogen. Det är en 20 år, sedan detta hände. Andersson är nu död, men han talade i livet själv om detta för mig. Gubben Levander på Kvarnbacken blev en kväll ut för en stor oxe på samma plats. Den kom och syntes tänka ta honom. L. hade bra att köra med, och han drev hästen att springa allt denne orkade. Oxen följde med ända till Saluböle. Där försvann den. De osynliga har sitt tillhåll där i Bastuberget.