Meddelare: Margareta Svensson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Nybo

De ha talat om att i Ensillre (i Borgsjö sn) skulle finnas en käring, som var alldeles bedrövligt trollsk och otäck på alla vis. Då hon kärnade smör, höll hon alltid till ladugården, och då hon började kärningen, brukade hon ta en slev och sticka ut genom gödselgluggen och likasom ösa i kärnan utifrån luften tre gånger. På detta sätt skulle hon kunna ta mjölk och grädde från andras kreatur. - Så for hon bort en gång och satte pigan att kärna. Hon skulle förstås göra som hon sett matmor göra, men hon hade väl glömt antalet gånger, hon skulle ta med sleven. - Då smörklimpen var färdig och de skar igenom den med en kniv, sprutade det blod ur den. - "Varför skulle du ta så många slevar?" frågade matmodern. "Du tog alldeles för mycket".

Nordiska museet. Frågelista. Trollkunniga I.