Meddelare: Per Månsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: By

Det var en i Torp, som de kallade Vackerberg, och han var ett riktigt spektakel till karl - trollsk alldeles värre. - Drängarna hos prosten han lever förresten än - höll på sätta för hästarna en gång, då Vackerberg gick förbi, och han ställde så att hästarna kom att stå bakvänt i stacklarna, hur de än bar sig åt. -Det där fick prosten reda på och kallade till sig Vackerberg. Då han kom in stod prosten bak dörren och gav honom ett slag över munnen med handboken, men sen var det slut med trollmakten hos honom.

Då han exercerade på Frösö läger, skulle där resas en flaggstång, och därtill brukar fordras många man och åtskilliga knep, men Vackerberg, han reste den ensam. - Sånt kan inte komma av någon rättskaffens makt.

Nordiska museet. Frågelista. Trollkunniga I.