Titel: I forna tider skulle det vara en käring………………………….

Meddelare: Per Månsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Ytterturingen

I forna tider skulle det vara en käring, som var mycket svår till att trolla. Huru litet mjölk hon än hade i kitteln, då hon började göra ost, så nog blev den full, innan allt var färdigt. - Så satte hon sin piga i bodarna och lämnade åt henne en liten bit av något slag, som hon skulle påta av i kitteln, då hon ystade. Då skulle kitteln bli full, huru litet mjölk hon än hade. Pigan gjorde så, men den där trollbiten blev dryg. Det var mycket kvar av den, då hon skulle fara hem till gården på hösten. Sista gången hon ystade, kastade hon därför hela stycket i kitteln, men då tog hon mjölken från sju kyrksocknar, och det blev så mycket, att det forsade över alla ängar och vallar.

Nordiska museet. Frågelista. Trollkunniga I.