Titel: Ett spökställe

Meddelare: Födorådstagare Nils Häggblad  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Djuptjärn

På Stavaberget påstås det ofta ha inträffat, att körare fått selpinnarna urtagna av något osynligt. Flera trovärdiga personer har talat om för mig, att de varit utsatta för detta äventyr. Då förvaltare Leyon hade giftat sig och brudföljet körde från kyrkan till brudens hem i Lemelsjö, föll vänstra fimmelstängerna åt alla hästarna ifrån på en och samma gång där på Stavarberget. Annat oknytt har de också blivit ut för där. En pojke, som körde över berget, fick han se sin "guffar" gå före på vägen. Han raskade på hästen för att hinna fatt gubben, ty han tänkte bjuda honom på skjuts. Men det var detsamma, huru fort han än körde, så var gubben lika långt före. Slutligen tappade pojken alldeles bort honom. Då han kom hem, fick han höra, att "guffar" var död sedan några dagar. Pojken hette Viktor Nilsson och var med sina föräldrar hemma här i byn. Han lever nog än, men det är länge, sedan han flyttade till främmande trakt.