Meddelare: J Månsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Snöberg

Det var en här från Lustendal (Ljusnedal), som hette Ol Ersson. Han talade om, att det var på ett ställe, de blivit ut för att få en sån där byting, d.v.s. en, som de underjordiske lämna kvar i stället för ett riktigt barn, som de ta av människorna. - Så var det någon, som lärde det där folket, att de kunde bli fri bytingen, om de hittade på något, så att de fick honom att tala. Ställde de så till och kokade i något urlitet kärl men tog den största tvara, de hade. Bytingen satt och betraktade den där tillställningen och såg så förundrad ut. Sade han så till sist: "Aldrig har jag sett någon koka med så stor tvara i så litet kärl!". Och sen försvann han, men han lärde ha grovt och styggt i mål värre.

Nordiska museet. Frågelista. Övernaturliga väsen VII.