Meddelare: Per Månsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Ytterturingen

Min farfar och hans far var en gång åstad och drog noten. Pappa, som då var bara lillpojke, var också med. Så fick de se, att det var alldeles fullt med storid inne i noten, och de trodde, att de skulle få obarmeligt mycket fisk. Men, då de började draga ihop noten, kom där upp en stor gubbe vid den änden av noten, där kilen var, och han lyfte upp noten, så att all fisken for ut. "Vad i Herrens namn är det där !" utropade far min, och då sjönk den där stora gubben ihop och försvann i djupet. Det var sjörået, och det är då ingen saga heller.

Nordiska museet. Frågelista. Övernaturliga väsen VII. Vattenväsen.