Folkminnen

Uppteckning nummer NM-NHA0528

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Finnarna, som slog sig ned här i trakten, ……

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Pål Jönsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: By

Finnarna, som slog sig ned här i trakten, ville aldrig bränna svedjor med eld, som var åstadkommen på vanligt sätt, utan det skulle vara "vreeld", (vriden eld). Den fick man till på två sätt.

Man hade en träkrok, som såg ut på lag som en borrsväng. - Jag har inte sett någon sådan krok och inte far min heller, men han hade hört den beskrivas av de gamla på sin tid, och det är av honom jag hört det. - Den där kroken vred de runt i ett hål i en träbit, till dess det blev så hett, att det tog eld. - Det andra sättet var att gnida två trästycken mot varandra, till dess de tog eld. - Med denna eld tände de så på svedjan. Träffade de på en rönn, då de högg svedjefallet, tog de denna och bar långt på sidan, så att den ej skulle bli bränd. De trodde, att det var något slags ont i rönnen.


Nordiska museet. Frågelista. Element. Eld.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: HA528


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


BYBEBYGGELSE JORDBRUKSBEBYGGELSE SJÖ

ELDSTAD BONDGÅRD MUSEUM

MASSAFABRIK MASSAFABRIKSPERSONAL

Tumvante

Lakan

Borstgarnityr