Titel: Alla, som deltager i kokandet av drömgröt, …….

Meddelare: Lina Norkvist  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Nybo

Alla, som deltager i kokandet av drömgröt, ska ha klätt av sig, så att de är bara i nattdräkt. Med allt ska de hjälpas: på en gång häller de var sin vattendryp i grytan, hjälpes alla åt att sätta den på elden, kastar samtidigt var sin näve salt i grytan, och alla håller de i vispen och rör i mjölet. Man skall äta direkt ur grytan, och ingenting får lämnas. Då de äta, ska de sitta på något, som ej är avsett därtill. Under hela tiden få de ej knysta det minsta; inte tala, inte skratta. - Man blir förstås förfärligt törstig, men man får ej dricka utan skall gå och lägga sig. Drömmer man, att en av motsatt kön kommer och ger en dricka, skall man bli gift med den. Drömgröt skall kokas en torsdagskväll.

Nordiska museet. Frågelista. Kalendern.