Titel: En spökstuga

Meddelare: Hustru Brita Katarina Sjöberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Västerfanbyn

På en gård i Kubbe var det förr i tiden en gammal stuga, där de påstod, att det spökade. Gubben min for på den tiden omkring i socknen och "skrädder" och kom så en natt att ligga i den stugan. Sedan han lagt sig, hördes någon komma in och släppa en hop käppar i golvet, så tog han upp dem och släppte ned dem flera gånger. Gubben tände då eld på ljuset, men där syntes ingenting till. Han steg upp och tittade under sängen, men även där var det tomt. Så släckte han ljuset, vände sig mot väggen och ämnade sova. Då var det någon, som kom och lade sig så tungt på honom. Ett par andra karlar, som låg där, hörde på natten, huru någon for och drog en järnkedja upp och ned genom trappan och på vinden. På morgonen blev de varse, att där inte fanns någon trappa.