Meddelare: Per Månsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Ytterturingen

Vid gården Hällan, som hör prästbordet till, ligger en tjärn, som än i dag heter Vettertjärnen. Gammalt ska de där ha tagit en ko från jordbyggarne, men det är nog en 100 år sedan dess. Gumman i gården höll på att klippa får, och då kom där en jordbyggarko till henne. Käringen kastade ullsaxen över kon, och då fick hon förstås behålla den. På kvällen kom jordbyggarkäringen, som rådde om kon, och ville ha igen den. Det var ändå hennes skällko. "Ja," men te den andra, "du får väl ta igen henne då", men jordbyggarkvinnan kunde ej. Det var bara pinglan, som kon bar, hon kunde få igen. Gumman i Hällan skulle få behålla kon, men hon fick ej taga mera än en viss mängd mjölk av henne varje gång. Tog hon mera, blev det blod. Kon var med kalv, och den ville jordbyggarkäringen ha igen, men den skulle stoppas ut genom gödselgluggen med bakändan före. Likaledes skulle hon ha igen första mjölken, kon gav efter kalvningen. Gumman gjorde som det var överenskommet angående första kalven, och strax hon kom ut - om gluggen, försvann den. - De skulle bli mycket goda mjölkkor efter den jordbyggarkon.

Nordiska museet. Frågelista. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.