Titel: Det var på ett ställe,…………….

Meddelare: Erik Johan Lemon  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Kölsillre

Det var på ett ställe, men jag minns ej att berätta om platsen precis, men det skulle då vara någonstädes i Värmland, det skulle ha hänt. - Det var på en storbondgård, de hade otur med hästarna. De mistade flera stycken. Om jolkvällen ett år kom där in en liten gubbe med ett öga mitt i pannan. Han sade: "Ni må flytta stallet erat, för hästarna skiter mitt på bordet mitt". Gubben litade på råd och rev ned stallet och satte det mitt emot på andra sidan mangårdsbyggningen. Där timrade det, knackade och högg på nätterna, och det stod ej på förrän stallet var färdigt. Sen hade de god tur och lycka med sina hästar i den gården.

Nordiska museet. Frågelista. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.