Titel: Det var en i Stugsjön, som hette Erik Jon………….

Meddelare: Erik Johan Lemon  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Kölsillre

Det var en i Stugsjön, som hette Erik Jon. Han hade en dotter, som var i bodarna på somrarna. En gång, när de hade bufört hem på hösten, skulle far och dotter följas till bodarna efter en del saker och sommarspar. På kvällen ville gubben, att de skulle gå i en hölada och gräva ned sig i fodret, så var det varmare, men flickan ville ej, för hon var rädd, att det skulle finnas ödlor i höet. Tog så gubben sin bössa och gick ensam till ladan. Flickan låg i störriset med några klädestrasor över sig. Om en stund kom där in en hop smågubbar och började dansa. Till slut kom de upp på laven till flickan. Hon blev rädd och tog till att skrika, så att gubben i ladan vaknade. Han upp och iväg och in med bössan i hand. Det var månsken, så att han kunde se smågubbarna. Erik Jon drog upp och sköt mot den, som var i mitten, men hittade inte på. Gubbarna gav sig emellertid åstad. Flickan hade blivit så rädd, att hon låg där som livlös, men så kvicknade hon väl till, så att hon kunde tala om alltihopa. - Det är väl en tre mansåldrar sen det här skedde.

Nordiska museet. Frågelista. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.