Titel: Skrömt i fäbodarna

Meddelare: Folkskolelärare Johan Emanuel Flodström  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Holme

En min bror och en annan pojke härifrån byn var en sommar dag ute och sökte efter "gamoxen", som "farit tå löte". Sent på kvällen kom de till Holmstrandsbodarna i Helgums sn. De tog in för natten hos två flickor, som bodde i ett störelse. Där blev skämt och glamm och roligt värre tills framåt midnatt. Då utbröt där med ens ett väldigt oväder, så att korna i förskräckelsen tog till att råma och skaka skällorna. Så hördes där vara någon, som kom och sparkade på dörren. Detta upprepades flera gånger. Min bror ställde sig på vakt vid dörren. Nästa gång det sprakade, rusade han med detsamma ut för att få tag på fridstöraren. Inte fanns där någon! De trodde emellertid, att där var någon spjuver ute, och de försökte på allt sätt upptäcka den men utan resultat. De lät emellertid inte avskräcka sig av detta utan forsatte med sitt stoj. Men då blev där ett sådant leverne, att det höll på bli alldeles vettskrämda. Det lät, som hade man dragit en järnkedja runt väggarna uppe vid taket. Då de slutade stoja, tystnade också det där mystiska ljudet. Detta var "skrömta" eller "ofrett".