Folkminnen

Uppteckning nummer NM-AHA0617

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Den här historien …………

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: P. Abrahamsson  År: 1908

Socken/stad: Haverö 

Den här historien kan jag då nästan ge mig fan på är sann, för Söderberg i Kälsilvre har själv talat om den för mig, och han är inte den, som pratar smörja eller tror på skrock. - Han var på Bynäset och täljde bjälkar och låg på nätterna i en timmerkoja. En natt fick han så höra spel och musik utanför kojan och så kom det in. Ingenting såg han, men han hörde, att det skramlade i glas och porslin alldeles som på ett kalas, och musiken gick som från början och till slut tog de till att dansa. Kom det så några och ryckte i fällen hans, men då blev han rasade och röt till: "Djävlar anamma! Låt bli fällen, för den är min!"

Då hördes de samla ihop alla sina saker och ge sig iväg, och det blev alldeles tyst. - Han lever förresten än, och bor i Kälvilvre. Kommer ni dit, kan ni fråga honom själv, och ni ska få precis samma ord av honom. Han heter N.O. Söderberg och är född i Ångermanland.


Nordiska museet. Frågelista. Övernaturliga väsen I.

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: HA617


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


BYGGNADSINTERIÖR

KAPELL

LANDSBYGDSBEBYGGELSE

Vävprov

Fat

Verktygskarta