Titel: Det var på ett ställe en flicka, som var i fäbodarna………….

Meddelare: Lina Norkvist  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Nybo

Det var på ett ställe en flicka, som var i fäbodarna. Hon hade fästman och skulle gifta sig. Men på den där tiden var de så illa utsatt för jordbyggare. Den där flickan hade ofta besök av dem, och en av deras pojkar friade till henne, men hon ville icke ha honom. Så en dag kom de och klädde henne till brud med våld. Men nu hade hon en trogen hund hos sig, och då han såg, att hon var i fara, sprang han hem, skällde och jämrade sig, så att husbondfolket förstod, att något var på tok i bodarna. Några karlar tog sina bössor och skyndade dit, och nu låg stugan så till, att de på avstånd kunde se, att det var folk och rörelse där inne. En av dem sköt då ett skott över stugan, och då blev det fart på trollen. De sprang ut genom dörren, skreck och pep och jämrade sig på var sitt vis. Ett par försökte riva brudkronan av flickan, i detsamma det small, men hon slog armarna i kors över huvudet och utropade: "Gud ske lov, nu får jag hjälp!" och då förlorade de makten över henne för troll tål ej Guds ord och korset. - Den där kronan var av guld och så stor, att de tog sönder den och gjorde två fullstora kronor av den. Den ena av dessa skall finnas i Vomhus i Dalarna, men vad den församling heter, där den andra är, vet jag ej, men mamma hade god reda på det, för hon var dalsfödd ( i Vika).

Nordiska museet. Frågelista. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.